background

Rinoplasti ameliyatı burun tıkanıklığını, nefes alma şikayetlerini de giderir mi?

Çağdaş anlamda rinoplasti ameliyatı sadece burun güzel görünsün diye yapılmamalıdır. Bu ameliyatla burunun fonksiyonel yani nefesle ilgili sorunları da giderilmelidir. Hem estetik hem de solunum için yapılan ameliyat Septorinoplasti ameliyatı diye isimlendirilir. Burunla alakalı pek çok problem  solunum sıkıntısına neden olurken en çok karşılaştığımız ve estetik rinoplasti esnasında düzelteceğimiz sorunlar septum kıkırdak eğrilikleri  ve kapak problemleridir.

Burun kapakları nazal valf diye de isimlendirilirler. Burnumuzu nefes aldığımız havayı işleyen bir tesis olarak düşünebiliriz. Nefes aldığımız hava akciğerlere gitmeden önce burunda çevre koşullarından vücudumuzun şartlarına göre ayarlanır yani kış ise ısıtılır, hava kuru ise nemlendirilir,  tozlar ve yabancı maddeler süzülür ve içindeki zararlı mikroorganizmalar için ilk savunma yeridir. Burunu havayı işleyen bir tesis gibi düşünmeye devam edersek her tesis gibi burnunda iyi bir işleme için sınırlı kapasitesi vardır ve işlenerek akciğerlere yollanan havanın miktarı nazal kapaklarla ayarlanır. Burunda iki tane kapak bulunur. Birincisi, dış kapak hemen burun deliklerinin çevresindedir. İkincisi ise iç kapak ve biraz daha arkada üst yan kıkırdaklar ile ortada düz bir şekilde bulunan septum kıkırdağı arasındadır. Eğer güçlü bir şekilde nefes alarak burnun işleyeceğinden daha fazla havayı içimize çekmeye çalışırsak bu kapaklar devreye girer ve giren hava hacmini kontrol edip belli bir seviye tutarlar. Ancak bazı kişilerde doğumsal olarak ya da sonradan geçirdiği kaza veya ameliyatlar sonrası bu kapaklar bozulabilir. Derin nefes alındığında burun deliklerinin kapanması veya kişinin elleri ile yanaklarını kulaklarına doğru çektiği zaman nefesinin daha iyi olması kapak problemlerini gösterir. Dış kapak problemini düzeltmek için çökmeyi engelleyecek ek güçlendirmeler yapılır. İç kapak problemleri için ise genellikle septal kıkırdakla üs dış kıkırdak arasındaki açıyı artıran işlemler yapılır.

Septum kıkırdak eğrilikleri hava yolunu tıkayarak nefes almada sorun yaratırlar. Normal anatomisinde septal kıkırdak burun boşluğunun tam ortasında düz bir şekilde uzanır. Ancak doğumsal yada daha sonra geçirilmiş kazalara bağlı olarak bu kıkırdak bir taraf hava yolunu yada her iki hava yolunu da tıkayabilir. Bir burun boşluğu tıkanınca diğer burun boşluğundan daha çok hava geçer ancak yukarıda da bahsettiğim şekilde burun işleyebileceğinden fazla hava geçsin istemez ve alt konkayı şişirerek bunu engeller. Buna dengeleyici konka büyümesi de denir ve nefes problemi daha da artar. Septum kıkırdak eğriliklerinde fazla olan ve hava yolunu tıkayan kıkırdak burun estetik desteğini bozmadan çıkarılır. Kıkırdağı eğip büken bağlar temizlenir. Septal kıkırdak tam orta hatta  sabitlenir. Bazı ileri olgularda sadece kıkırdak değil arkasındaki kemik de eğri olup havayolunu daraltıp tıkayabilir. Bu kemikte kırılarak orta hatta getirilir yada  dikkatlice çıkarılır. Eğer konkada dengeleyici bir büyüme olmuşsa septal kıkırdak düzeltip normal anatomi sağlanınca büyüyen konka tekrar küçülebilir.

0 312 514 22 24