Estetik Dolgu Ankara
Yaşlanma, güneş hasarı, kilo dalgalanmaları ve diğer genetik ve yaşam tarzı faktörleri, kemik yoğunluğu kaybı ve cildin kollajen ve elastininin parçalanması şeklinde yüz yaşlanmasına katkıda bulunur. Bu faktörler, yüzeysel ve derin kırışıklıkların yanı sıra yüzde hacim kaybına da neden olur. Bunları tedavi etmek için dolgu maddelerinin kullanımıyla cerrahi olmayan yüz gençleştirme işlemi gerçekleştirilir.
Bugün yüzdeki çöküklükleri ve kırışıklıkları doldurmak için kullanılabilecek olan ciddi testlerden geçmiş ve FDA tarafından onaylanmış biyolojik olarak uyumlu, enjekte edilebilir dolgu maddeleri bulunmaktadır. Bu maddelerin sonuçları, kullanılan ürüne bağlı olarak, sekiz aydan iki yıla kadar süren bir süre kalıcıdır.
Yüzümüzde Estetik Dolgular Nerelerde Kullanılır?
Yüzün Üst Kısmında Estetik Dolgu Uygulamaları
Yüzün üst bölümünün estetik özellikleri söyle analiz edilebilir.Kadınlarda alın hafifçe dış bükey ( konveks ) olmalıdır. Kaşlar arası bölgenin pürüzsüz olması arzulanır. Her iki bölgede birkaç hafif kırışıklık olabilir. Şakaklar düz veya hafifçe dış bükey olmalıdır. Kadınlarda kaşların göz küresinin üst kenarındaki kemiklerden daha yukarıda olması daha estetik görünüm verir. Kaşların orta kısmı yanlarından daha aşağıda olmalıdır. Yan kısmı yukarı doğru hafifçe yükselmelidir. Erkeklerde ise kaşlar kadınlardan daha aşağıda kemik göz kenarının hizasında bulunması kaşların yan kısmının kaşların iç tarafı ile aynı hizada olması veya hafifçe yüksek olması daha iyi bir görünüm sağlar.
Kaşlar arasında bulunan öğretmen çizgileri çok derinleşmiş ve botox tedavisi ile tamamen kaybolmuyorsa dolgu uygulaması bu alana yapılabilir. Aynı şekilde yatay alın kırışıklıklarında da botox uygulamasına rağmen çizgiler belirginse dolgu tedavisi yapılabilir. Yer çekiminin ve yaşlanmanın etkisiyle şakalardaki yumuşak dokular azalır ve şakaklar çökmüş bir görünüm alır. Bu çökmede dolgu ile tedavi edilir.
Yüzün Orta Kısmında Estetik Dolgu Uygulamaları
Yüzün orta kısmı yüz güzelliği ve genç bir görünüm için çıkık elmacık kemikleri ve dolgun yanaklar gibi özel yerler içerir. Genç bir orta yüzde alt göz kapaklarından yanak ve dudaklara doğru hafif bir konveksite vardır , yanaklar ile alt göz kapağının birleşim yeri düzdür.
Yanaklara özellikle elmacık kemiklerinin üzerine hem hacim kazandırmak hem de projeksiyonu artırmak için dolgu yapılabilir. Ayrıca alt gözkapakları ile yanakların birleşim yerindeki göz yaşı çukuru dolgu ile tedavi edilebilir bu uygulamaya ışık dolgusu diye de isim verilir. Hemen kulak ile yanak birleşim yerinde çöküklükler hatta kırışıklıklar olabilir bu bölgede dolgu uygulaması ile tedavi edilebilir.
Burun orta yüzün en önemli noktasıdır. Küçük değişiklikler bile çarpıcı sonuçlar verebilir. Yaşlanma ile burun görünümü değişir , burun ucu sarkar ,burun sırtındaki semer belirginleşir, alt yüz deki göreceli kısalma burun ucundaki göreceli sarkma ile birleşince burun çok uzamış , sırtı belirginleşmiş ve sarkmış gözükür.
Özellikle burun dolguları son zamanlarda başarı ile uygulanmaya başlamıştır ancak burunun mevcut büyüklüğü hiç akıldan çıkarılmamalıdır. Normal büyüklükte ya da normalden daha büyük burunlara aşırı miktarda dolgu ile estetik yapmak mutlaka burnu büyütecek ve belki de olduğundan daha itici bir görünüm verecektir. Dolgu uygulamaları büyük burunlarda küçük miktarlarda yapılmalıdır. Özellikle küçük burunlarda ve rinoplasti sonrası kalan deformiteleri saklamak için yarardır.
Yüzün Alt Kısmında Estetik Dolgu Uygulamaları
Dudaklar estetik bakışla incelenir. Dudakların kırmızı cildi ile normal derinin birleşim hattına bakılır. Bu geçişte beyaz ve hafifçe deriden kabarık bir çizgi olmalıdır. Bu kabarık hat üst dudaklarda Filtral Kolonlar şeklinde ifade edilen 2 çizgi şeklinde dudak orta kısmından burun ortasına doğru devam etmelidir. Karşıdan bakınca dudakların yükseklikleri kontrol edilir. En son olarak yandan bakınca ne kadar öne doğru ilerliyor yani projeksiyonu nasıl kontrol edilir. Üst dudak 3 alt dudak iki parça şeklinde düşünülür.
Yüzün alt kısmının değerlendirilmesi üst ve alt çenedeki dişlerin birbirleri ile uyumunu, çenenin yanal dolgunluğunu, ileri çıkıklığını içermelidir. Üst dudak ile alt dudak ve çene ucunun oranı 2/3 ile 1/3 olmalıdır. Çene ile boyun arasında bir açı olmalı ( ideali 120 derece) ve bu açının başlangıcından çene ucuna kadar çene hattı sarkmalar ile kesintiye uğramadan düz bir şekilde ilerlemelidir. Marionette çizgileri diye de isimlendirilen dudak kenarlarından çene ucuna devam eden ve kişiyi hüzünlü mutsuz gösteren çizgiler not edilir. Boyundaki kırışıklıklar ve çizilere bakılır. Boyundaki plastizma kasının bantların durumu konuşurken ve konuşmadan incelenir.
Dolgu uygulaması dudak eğer kırmızı dudak cildi ile normal cilt arasında geçiş belirsizse düz ise bu hat belirginleştirilir. Şayet yandan yeterince ilerde değilse projeksiyonu artırılabilir. Karşıdan bakınca yüksekliği az ise konuşurken diş etleri izleniyorsa yüksekliği artırılabilir.
Dudak çok hareketli bir yapı olduğu için, cildi ince olduğundan ve ayrıca sıcak, soğuk katı besin ve içeceklerle çok sık temas ettiği için bu dolgu kalıcılığı yüzün diğer yerlerine göre daha az olabilir.
Alt çenenin özellikle köşelerinin genişletilmesi daha erkeksi bir görünüm vereceği için isteyen kişilerde bu alana dolgu uygulanabilir. Dolgu ile çene ucu büyütülür ayrıca çene ucu ile çenenin orta kısmı asasındaki geçiş doldurulup düz bir hat elde edilir.
Yüzün cilt kalitesini artırıcı dolgu uygulamaları
Bu tür dolgular yüze boyuna ve dekolte bölgesine uygulanırlar. Bu dolgularda hyaluronik asit içeririler bazıları gençlik aşısı olarak da isimlendirilmiştir. Genel olarak cildi nemlendirip, kalınlaştırmak ve elastikiyetini artırmak için tercih edilirler. Ayrıca çok ince kırışıklıkların görünürlüğünü azaltırlar. Etkisi 8-12 ay kadardır.