Estetik Göz Kapağı (Blefaroplasti) Ameliyatları
Sarkmış ve şişmiş göz kapakları tüm yüzün yaşlı, hüzünlü ve yorgun gözükmesine neden olur. Blefaroplasti olarak da bilinen estetik göz kapağı ameliyatı, üst ve/veya alt göz kapaklarındaki fazla deri, yağ ve kasın alınarak göz kapaklarının görünümünü iyileştirmeyi amaçlayan kozmetik bir cerrahi işlemdir. Blefaroplasti, gözlerin görünümünü gençleştirmeye, göz kapaklarındaki sarkmaları azaltmaya, gözaltı torbalarını ortadan kaldırmaya, daha genç ve taze bir görünüm yaratmaya yardımcı olabilir.
Estetik gözkapağı( Blepharoplasti) ameliyatlarından önce nelere dikkat etmek gerekir?
Genel sağlık durumu ve ayrıntılı bir tıbbi öykü çok önemlidir. Ameliyat olacak kişi kan sulandırıcı ilaç ( ağrı kesici vs), besin takviyesi ( balık yağı) , vitamin ( e vitamini) alıyorsa bunlar ameliyat esnasında ve sonrasında kanama yapacağı için 7-10 gün önce kesilmelidirler. Sistemik hastalıklar, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları özellikle guatr, göz kapaklarında ciddi sorunlara yol açabilir. Genel bir göz muayenesi yapılmalıdır. Göz kapaklarının hareketlerine özellikle üst göz kapağını açan Levator kasının fonksiyonlarına bakılmalıdır. Eğer estetik gözkapağı ameliyatı olacak kişide göz kuruluğu varsa, ameliyat sonrası sarkmalar kaldırılınca gözler daha da büyüyeceği için, göz kuruluğu belirgin hale gelebilir ve bu durumda yapay göz damlası kullanılabileceği unutulmamalıdır. Üst göz kapağının üst dış kısmında bir büyüme varsa göz yaşı bezinin ( lakrimal gland ) problemleri akılda tutulmalıdır. Ayrıca sigara içmek iyileşmeyi önemli ölçüde bozabilir ve komplikasyon riskini artırabilir. Ameliyattan çok önce sigarayı bırakmak sıklıkla tavsiye edilir.
Göz kapaklarının estetik özellikleri nelerdir?
Estetik olarak beğenilen göz kapakları aşağıdaki özellikleri taşırlar. Karşıdan bakınca üst gözkapağının düzgün kavisli bir kenar çizgisi vardır. Üst göz kapağının kenarının yükseldiği tepe noktası gözün renkli kısmının dış kenarıdır. Üst göz kapağının kenarı buruna doğru daha dik açı ile devam eder. Göz kapaklarına yan çaprazdan bakınca kapak cildi ile kaşlar arasında düz bir geçiş vardır. Göz açıkken üst göz kapağı kenarı ile üst gözkapağı çizgisi arası 3-6 mm genişliğinde düz bir geçiş bulunur. Uzak doğulularda üst göz kapağında bir kıvrım bulunmaz buna karşılık Avrupalılarda üst göz kapağında bir çizgi, kıvrım bulunur ki buna supratarsal fold denilir. Bu çizgi üst gözkapağını açan Levator kasının cilde gönderdiği bağlantılardan oluşur ki, günümüzde uzak doğuda en çok yapılan estetik ameliyat bu çizgiyi oluşturma ameliyatıdır. Bu ameliyata double eyelid surgery denilir. Alt göz kapağında karşıdan bakıldığı zaman alt göz kapağının kenarı ile gözün renkli kısmı arasında göz beyazı ( sklera) görünmez. Eğer görünüyorsa alt göz kapağının destek yapılarının gevşediğini gösterebilir. İki göz kapağının iç ve dış tarafta birleşim yerlerinin, birbirleri ile olan ilişkileri de estetik olarak önemlidir. Dış kenarın, iç kenardan daha yüksek olması daha dinlenmiş, genç ve çekici bir görünüm verirken, tersi yorgun, yaşlı, mutsuz bir ifade verebilir. Gözkapağı estetik operasyonu esnasında, göz kapakları birleşen dış kenarı, iç kenara göre yükseltilebilir. Alt göz kapağı ile yanak birleşim yeri estetik olarak güzel kabul edilen gözlerde düz ve pürüzsüzdür. Bu geçişte çukurlanma oluşursa buna gözyaşı çukuru denilir. Çok belirgin olması kişiye yorgun, hüzünlü görüntü verebilir. Bu sorun ameliyatla ya da hafif olgularda dolgularla giderilebilir. Göz kapaklarının içte ve dışta birleşim yerinin arasındaki yatay uzunluk her iki gözün arasındaki mesafeye yaklaşık olarak eşittir.
Üst göz kapağı estetik ameliyatı
Üst gözkapağı blefaroplasti olarak da bilinen üst göz kapağı estetiği ameliyatı, fazla deri, kas ve yağın alınmasıyla üst göz kapaklarının görünümünü iyileştirmeyi amaçlayan kozmetik bir cerrahi işlemdir. Bu işlem, göz kapaklarında düşüklük şişkinlik gibi çeşitli estetik kaygıları gidererek daha genç ve genç bir görünüm elde edilmesini sağlar.
Üst göz kapağı estetik ameliyatı yüz de yapılan en eski operasyonlardan bir tanesidir. Tanımlanması milattan sonraki 10. yüzyıllara kadar uzanır. Sadece estetik görünümü düzeltmez ayrıca görmeyi de iyileştirebilir. Üst göz kapağı ameliyatı esnasında glabella denilen kaşların arasındaki bölgedeki kaslara, kaşlara ve göz yaşı salgı bezine ( lakrimal gland) de müdahale edilebilir.
Kısaca üst gözkapağı anatomisinden bahsetmek uygun olabilir. En dışta deri bulunur. İnsan vücudunu kaplayan derinin en ince olduğu yerlerden bir tanesidir. Göz kapağı cildinde ameliyat izi yara iyileşme sorunu yoksa belirgin olmaz, ancak bu ince deri çok kolayca şişer ödemden çok etkilenir. Derinin altında göz kapaklarımızı kapamayı sağlayan orbiküler kas bulunur. Bazı kişilerde bu kas üzerinde düzensizlikler ve şişlikler olur ki bu durumlarda ameliyat esnasında kasın bu kısımları çıkarılır. Kasın arkasında gözkapağının yüzeysel ve derin yapılarını birbirinden ayıran septum ve onun altında ameliyat esnasında gerekirse çıkarılan yağ dokusu bulunur. Bu yağ paketlerinin altında üst göz kapağımızı açmamızı sağlayan Levator kası ile uzantısı olan aponevroz ki bu yapı gözkapağı düşüklüklerinde önemlidir, bulunur. Bu yapıların arkasında yine üst göz kapağını 2 mm kadar kaldırmaya yardım eden Müller kası ve kapağın iç yüzünü kaplayan ince zar, konjonktiva bulunur. Konjonktiva deri gibi koruyucu bir örtüdür. Ancak gözümüzdeki kornea önemli gibi yapıları çizmemesi için çok yumuşak, hassastır ve keratin içermez.
Üst göz kapağı çizgisi de göz kapağı estetik ameliyatlarında önemlidir. Bu çizgi kapak kenarından 8-12 mm yukarıda yer alır. Üst gözkapağı çizgisi üst göz kapağını yukarı kaldıran Levator kasının cilde verdiği ince bağlantılarla oluşturulur. Bu bağlantılar Asyalılarda olmadığı için onlarda üst göz kapağı çizgisi de olmaz. Eğer istenirse üst göz kapağı estetik ameliyatı esnasında bu çizgide oluşturulabilir. Double eyelid surgery diye isimlendirilen bu operasyon uzak doğuda en sık yapılan estetik ameliyattır.
Üst göz kapağındaki deri fazlalığı düzeltilir. Ayrıca özellikle üst kapağın iç kenarında ve orta kısmında bulunan yağlar şişkinliğe neden oluyorlarsa ameliyatta çıkarılırlar. Kaşlarda edilirse kaldırılabilir. Hatta kaşların arasında bulunan öğretmen çizgisi de olarak isimlendirilen dikey kırışıklıklar, onları oluşturan kaslara müdahale edilerek düzeltilir. Göz kapaklarının kendisinin sarkarak göz bebeğini örtmesine pitoz denilir. Bu sorun da, üst göz kapağı estetiği esnasında düzeltilerek, görme alanı genişletilebilir.
Alt göz kapağı estetik ameliyatı
Alt gözkapağı blefaroplasti olarak da bilinen alt göz kapağı estetiği ameliyatı, göz altı torbaları, şişlik, deri fazlalığı, kırışıklık gibi kaygıları gidererek alt göz kapaklarının görünümünü iyileştirmeyi amaçlayan bir kozmetik cerrahi işlemdir. Bu işlem alt göz kapağı bölgesinin gençleştirilmesine ve daha genç ve tazelenmiş bir görünüm yaratılmasına yardımcı olabilir.
Alt göz kapağı yapısı üst göz kapağının yapısına benzemekle beraber bazı farklılıklar da içerir. Derinin hemen altında orbiküler kas bulunur. Bu kas üç parçaya ayrılmıştır, pretarsal, preseptal ve orbital . Preseptal kısmı göz kapağı ameliyatlarında çok önemlidir ve mutlaka korunmalıdır. Kasın arkasında orbital septum bulunur. Bu yapının buruna yakın iç kısmı gözyaşı oluğunun oluşmasına katkıda bulunur. Septumun arkasında bulunan yağ dokusu üst göz kapağından farklı olarak 3 kompartmandan oluşmuştur.
Alt göz kapağındaki önemli sorunlardan birisi deri üzerindeki kırışıklıklardır. Bunlar genetik, güneş ışınları, yaşlılık nedeniyle oluşur. Yine alt gözkapağı torbaları da önemli bir şikâyet nedenidir. Bu torbalar kişiyi yaşlı ve yorgun gösterir. Alt göz kapağının çok gevşek olması da dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bu kişilere kantoplasti operasyonu yapılması gerekir aksi takdirde ameliyat sonrası alt göz kapağının açık kalması durumu olabilir.
Alt gözkapağı estetik operasyonlarında eğer cilt çıkarılacaksa kirpiklerin hemen altından bir kesi yapılır buna ‘subciliary’ yaklaşım denilir. Eğer cilt fazlası yoksa yağ dokularına dışarıda iz bırakmadan göz kapağı içinden de ulaşılabilir buna da ‘transconjunctival ‘ yaklaşım denilir. Alt göz kapağı estetik ameliyatında kırışık deri fazlası çıkarılır. Orbiküler kas uygun gerginlikte yeniden yerleştirilir. Yağ paketleri ihtiyaç olan hallerde gözyaşı çukurunu doldurmak için kullanılır.
Estetik göz kapağı ameliyatlarından sonra nelere dikkat etmelisiniz?
Ameliyat sonrası ilk 2-3 gün mutlaka istirahat etmelisiniz. Gözlere 1 saatte bir 10-15 dakika süreyle soğuk kompres uygulanmalıdır. Ayrıca ameliyattan sonra başınız kalbinizin üzerinde olacak şekilde uyumalısınız. Dikişlerin üzerine günde iki kez antibiyotikli göz kremi sürülür. İlk günlerde şişlik nedeniyle gözler tam kapanmıyorsa göze antibiyotikli krem sürülmelidir. Krem nedeniyle görüş bulanıklaşabilir. Hasta bu konuda uyarılmalı ve krem silindikten sonra düzeleceği anlatılmalıdır. Gözlerde kuruluk oluşması durumunda yapay gözyaşı damlaları kullanılır.Dikişler genellikle 5-7 gün içerisinde alınır. Dikişler alındıktan sonra hastamızın göz kapaklarını aşırı derecede kaşımaması gerekmektedir. Dikişler açılabilir. Zamanla yavaş yavaş fiziksel aktiviteler artırılır. Ameliyat sonrası dönemde göz kapakları güneşten korunmalı, güneş gözlüğü ve güneş kremi kullanılmalıdır.
Estetik göz kapağı ameliyatları diğer estetik operasyonlarla beraber yapılabilir mi?
Evet, üsti veya alt blefaroplasti gibi estetik göz kapağı ameliyatları, birden fazla problemi aynı anda gidermek için diğer estetik işlemlerle birlikte yapılabilir. Göz kapağı ameliyatını diğer kozmetik prosedürlerle birleştirmek yaygındır ve yüz ve gözlerde kapsamlı bir gençleşme sağlayabilir. Göz kapağı ameliyatıyla birlikte yapılabilecek yaygın estetik operasyonlardan bazıları şunlardır.
Yüz germe: Yüz germe ameliyatı, orta yüz, alt yüz ve boyundaki yaşlanma belirtilerini gidermek için sıklıkla göz kapağı ameliyatıyla birleştirilir. Sarkan yüz dokularını sıkılaştırarak ve fazla deriyi alarak yüz germe, göz kapağı ameliyatının sonuçlarını tamamlayabilir ve daha genç ve uyumlu bir yüz görünümü elde edebilir.
Kaş Kaldırma: Alın germe veya kaş estetiği olarak da bilinen kaş kaldırma ameliyatı, kaşları kaldırmak ve gençleştirmek için göz kapağı ameliyatı ile eş zamanlı olarak yapılabilir. Kaşları kaldırarak, kaş kaldırma ameliyatı alındaki kırışıklıkları azaltabilir, kaş çatma çizgilerini düzeltebilir ve üst göz kapağı bölgesini açarak gözlerin ve yüzün genel estetiğini artırabilir.
Enjekte Edilebilir Tedaviler: Botulinum toksini (örn. Botoks) ve dermal dolgu maddeleri (örn. hyaluronik asit dolguları) gibi enjekte edilebilir tedaviler, yüzün diğer bölgelerindeki dinamik kırışıklıkları, ince çizgileri ve hacim kaybını gidererek göz kapağı ameliyatının sonuçlarını tamamlayabilir. . Ameliyatsız bu tedaviler göz kapağı ameliyatı ile aynı randevuda ya da ayrı bir muayenede uygulanabilmektedir.
Rinoplasti: Yüzün uyumunu ve dengesini sağlamak için rinoplasti veya burnu yeniden şekillendirme ameliyatı, göz kapağı ameliyatı ile eş zamanlı olarak yapılabilir. Burnun şeklini, boyutunu ve oranlarını düzelterek rinoplasti, göz kapağı ameliyatının sonuçlarını tamamlayabilir ve genel yüz estetiğini geliştirebilir.
Çene Büyütme: İmplantlar veya yağ grefti teknikleri kullanılarak yapılan çene büyütme ameliyatı, çene projeksiyonunu iyileştirebilir ve yüz oranlarını dengeleyebilir. Çene estetiği, göz kapağı ameliyatıyla birlikte uygulandığında genel yüz profilini ve estetik uyumu arttırabilir.
Boyun Germe: Servikoplasti veya platismaplasti olarak da bilinen boyun germe ameliyatı, sarkan cilt, kas gevşekliği ve boyun ve çene hattı bölgesindeki aşırı yağlanmayı gidermek için göz kapağı ameliyatıyla birleştirilebilir. Boyun germe ameliyatı, boynu sıkılaştırarak ve şekillendirerek, göz kapağı ameliyatının sonuçlarını tamamlayabilir ve yüzün alt kısmı ile boynun daha genç ve gençleşmiş bir görünüme kavuşmasını sağlayabilir.
Estetik göz kapağı ameliyatlarının diğer kozmetik işlemlerle birleştirilmesi, yüz ve gözlerin kapsamlı bir şekilde gençleştirilmesini, birden fazla kaygının aynı anda ele alınmasını ve uyumlu estetik sonuçların elde edilmesini sağlayabilir.