Burun Estetiği Ameliyatı (Rinoplasti) Ankara
Burunda yapılan ameliyat sadece estetik amaçlar için yapılıyorsa Rinoplasti burun estetiği ile beraber nefes zorluklarını iyileştirmek için yapılıyorsa Septorinoplasti diye adlandırılır. Septorinoplasti de estetik bir bakış açısıyla burun sırtından, burun deliklerine ve burun uçuna kadar tüm sorunlar düzeltilir. Bu esnada solunum bozuklukları da tedavi edilir. Güzel bir burun iyi nefes almalı, iyi nefes alan burun da güzel görünmelidir. Klasik olarak tanımlanan burun estetiği ameliyatı temel olarak bir burun içerisindeki yapıların bir kısmını çıkartma işlemiydi. Günümüzde ise hastanın burnunu estetik olarak daha güzel hale getirmek için bazı yapılardaki fazla kısımları çıkarmanın yanı sıra bazı güçlendirmeler ve bazı yapılara yeniden biçim pozisyon verme işlemleri uygulanmaktadır.
Koruyucu (Preservation) Rinoplasti Nedir?
Temel olarak, burun kaslarının ligamentlerini( burun kaslarının yapışma yerlerini oluşturan bağ olarak düşünülebilir) ve burun sırtının anatomik yapılarını koruyan cerrahi bir tekniktir. İki önemli ligament vardır, Scroll ligamentleri ve dermokartilaginöz (Pitanguy) ligamenti. Burun kasları, Scroll ligament kullanılarak iç burun kapakçığını sabitlerler ve ihtiyaç halinde açarlar. Pitanguy ligamanının burun ucu estetiği için önemli bir rolü vardır. Pitanguy ligamenti uygun şekilde ameliyat esnasında yönetilmezse, ameliyat sonrası dönemde burun ucu düşmesi nedeni olabilir. Burun sırtının en önemli kısmı adından da anlaşıldığı gibi keystone ( anahtar taşı ) alanıdır. Bu bölgesinde üçü kıkırdak , üçü kemik olmak üzere altı farklı anatomik yapı birleşir. Kilit taşı ( keystone) alanı rinoplasti sırasındaki cerrahi müdahale ile bozulursa ve iyi tamir edilemezse, ciddi estetik ve fonksiyonel problemler ortaya çıkabilir.
Rinoplasti Operasyonu ile ne gibi estetik kazanımlar olur?
Burun sırtında çekici olamayan bir semer, geniş bir kemik burun tabanı, burun sırtında eğrilik ve yamukluk, burun ucunun genişliği, düşüklüğü veya sarkıklığı, burun deliklerinin genişliği gibi problemler estetik burun ameliyatından sonra düzeltilebilir.
Septorinoplasti operasyonu ile solunumda ne gibi iyileşmeler sağlanır?
Hava yolunu tıkayan septum eğrilikleri, konka büyümeleri (burun eti), hava akımını azaltan iç ve dış kapakçık problemleri bu müdahale ile tedavi edilebilir.
Burun Esteği Ameliyatından önce nelere dikkat etmek gerekir?
Rinoplasti operasyonu öncesi ameliyatta ve sonrasında kanamaya yol açacak kan sulandıran ilaçları özellikle aspirin türevi ağrı kesicileri bir hafta öncesinden kesmek gerekir. Ayrıca E vitamini, balık yağları, bazı besinler sarımsak gibi kanı sulandırır ve kanama yapabilirler bunlarında ameliyat öncesi kullanmaması gerekir. Eğer roaccutane adlı sivilce ilacı kullanmışsa yara iyileşme problemi olmaması için bir yıl önceden kesilmiş olmalıdır.
Burun Estetiği Ameliyatında cildin kalınlığı önemli midir?
Cilt kalınlığı sonuçları etkileyebilir. Çok kalın ve yağlı ciltlerde ameliyat sonrası cildin esnekliği az olacağı için ödemin geçmesi zaman alır. Boşluklar skar dokusu dediğimiz nedbe dokusu ile dolabilir. Çok kalın ciltlerde genellikle deri altındaki kıkırdaklarda ince ve zayıf olur. Cerrahın çok dikkatli olması gerekir. Kalın derili rinoplasti adayı mutlaka ameliyat sonrası şişlerin diğer kişilere göre çok daha uzun süreceği konusunda bilgilendirilmelidir. Klasik olarak rinoplasti ameliyatı sonrası şişler burunun üst kısmından aşağı doğru inerek azalır. Yani burun kökünde genellikle 3 ayda azalan şişkinlik burun ucunda 12 ay kadar sürebilir. Bu nedenle 1 yıldan önce burun için revizyon ameliyatı çok acil durumlar haricinde yapılmaz. Kalın derili kişilerin tam aksine çok ince ciltlerde kıkırdak ve kemiklerin üzerine yapılacak müdahaleleri doğrudan dışarı yansıtacağı için dikkatli olunmalıdır.
Ameliyat Öncesi Bilgisayar ortamında ameliyat sonrası için tasarım yapılabilir mi?
Ameliyat sonrası görünümlerin bilgisayarda tasarlanmasının cerrah ve hasta için birbirlerini anlamak için yararlı olabilir. Ameliyat öncesi cerrah yapmayı düşündüğü değişiklikleri hastanın burnu üzerinde gösterip ameliyat olacak kişi ile paylaşırsa ve bu da beğenilirse güvenle geliştirebilecekleri bir örneğe sahip olurlar.
Burun estetiği ameliyatı ne kadar sürer?
Bütün ameliyatlar için standart bir süre vermek her zaman doğru olmayabilir. Ne kadar süre gerekirse o kadar sürmelidir. Genellikle iki buçuk üç saat sürer. Bu sürenin içinde anestezist kontrolünde anestezi ile uyuma ve anesteziden çıkma süreçlerinin olduğu da unutulmamalıdır. Bu süre ciddi eğrilik olgularında yada daha önce ameliyat edilmiş olgularda bu süre uzayabilir.
Hastaların Burun Estetiği Ameliyatlarında hangi seçenekleri vardır?
1.Kapalı (İzsiz) Burun Estetiği
Kapalı (izsiz) burun estetiği ameliyatında tüm kesiler burun içindeki zarlar üzerinde yapılır. Ameliyat sonrası burun dışında bir iz kalmaz. Kapalı yöntemin bir başka avantajı ise burunda daha az ameliyat sonrası şiş olması ve daha erken şişlerin inmesidir. Her hastaya uygulanabilecek bir yöntemdir.
2.Açık Burun Estetiği
Açık Burun Estetiği ameliyatlarında her iki burun deliği arasındaki bölgenin en ince yerinden bir kesi yapılır. Kesi izi sıra dışı bir durum olmadığı sürece belli olmaz .Şişlikler daha belirgindir ve kapalı tekniğe göre daha yavaş iner.
Açık Burun Estetiği Hangi Hastalara Uygulanır?
Açık Burun Estetiği ameliyatlarında her iki burun deliği arasındaki bölgenin en ince yerinden bir kesi yapılır. Kesi izi sıra dışı bir yara iyileşme sorunun durum olmadığı sürece belli olmaz. Ancak şişlikler daha belirgindir ve kapalı tekniğe göre daha yavaş iner. Her iki teknikte de eğer burun delikleri daraltılacaksa burun kanatlarında cilt üzerinde kesi yapılır.
İpliklerle Burun Estetiği yapılabilir mi?
Burnunda hiç solunum problemi olmayan, burun kemiklerinde ve burun çatısını oluşturan kıkırdaklarda sorun olmayan, çok geniş veya dar olmayan, burun ucu aşırı sarkık veya aşırı kalkık olmayan aslında ideale yakın burnu olan ama biraz daha burun ucunu kaldırmak isteyen hastalarda kullanılabilir.
Hangi Tür Anestezi Tercih Edilir?
Rinoplasti ameliyatının genel anestezi altında yapılmasının hem cerrah ve hem de hastalar için yararlı olduğunu düşünüyorum. Genel olarak bakıldığında bu anestezi şeklinde hastanın hem solunum hem de dolaşım sistemleri operasyon esnasında güvenli bir anestezi uzmanın kontrolü altındadır. Bu cerrahın üzerindeki yükü alarak tamamen ameliyatına odaklanmasını sağlar. Hasta içinde uzun süre hareketsiz ve stresli bir ortamda kalmanın verdiği sıkıntıyı yok eder.
Burun Estetiği ameliyatında kemiklere her zaman müdahale yapılır mı?
Hastanın da istekleri göz önünde tutulur ancak kemiklerde eğrilik varsa, çok büyük bir semer varsa, burun kemik tabanı çok genişse (gözlerin iç kenarları arasındaki mesafeye göre değerlendirilir) kemiklere müdahale etmek güzel bir sonuç için gerekli olabilir.
Ameliyat Sonrası Göz çevresinde morluk ve şişlik olur mu?
Ameliyat sonrası göz altında burun çevresinde olabilecek morluklar, şişlikler hem hastaya hem de kullanılan cerrahi tekniğe bağlı olabilir. Genellikle travma sonrası ödem ve morlukları fazla olan kişilerde rinoplasti sonrasında ödem ve morluk beklenmelidir. Ayrıca ameliyat öncesi kanama artırıcı ilaç veya besinler rinoplasti ameliyatı sonrası morlukları artırabilir bu maddeler burun içi kanamalara da yol açabilirler. Kullanılan cerrahi tekniklerde ise ameliyat sonrası morluk ve şişlikleri artıran burun kemiklerine yapılan müdahalelerdir. Geniş olan burun tabanını düzeltmek veya burun kemiklerinde olan eğriliği düzeltme girişimleri ameliyat sonrası morluk ve şişlikleri artırabilir.
Ameliyatta yerleştirilen tamponlar ameliyat sonrası nefes almayı zorlaştırır mı ve çıkarılmaları zor mudur?
Rinoplasti ameliyatında kullanılan tamponlar genellikle kanama kontrolü için gevenlik amacıyla yerleştirilir ve ameliyat sonrası 2-3 gün içerisinde çıkarılırlar. Septorinoplasti ameliyatında yerleştirilen tamponlar ise kanama kontrolünün yanı sıra düzeltilen , yeri değiştirilen septumun desteklenmesi ve pozisyonun korunması içinde yerleştirildikleri için 5-6 gün sonra çıkarılabilirler. Kullandığımız tamponlar hava yolunu açık tutan geçişlere sahiptirler. Bu geçişler tıkanmadığı sürece burundan nefes alma devam eder. Tıkanmanın önlenilmesi için sıkça burun okyanus suyu yada serum fizyolojikle temizlenmelidir. Tamponlar ince dikişlerle sabitlenir dikişler alındıktan sonra kolayca çıkarılırlar.
Burun Estetiği Ameliyatı sonrası spora ne zaman başlanmalıdır ?
İlk bir ay boyunca kanama riskini ve şişliği azaltmak için kan basıncının yani tansiyonun yükselmemesi ve kalp atım hızının yani nabzın artmaması önerilir. İkinci ayda hafif egzersizler başlayabilir. Özellikle ilk aylarda çarpışma riski olan sporlardan mutlaka kaçınmak gerekir.
Rinoplasti ameliyatının sonuçları burunda ne kadar süre sonra ortaya çıkar?
Rinoplasti ameliyatının olumlu sonuçları ameliyat sonrası erken dönemde hemen gözlenir. Tam kalıcı sonucun gözlenmesi çeşitli faktörlere bağlıdır. Bunlar kullanılan cerrahi teknik, kemiklere müdahale edilip edilmemesi , ameliyat sonrası uygun pozisyonda yeterli dinlenme, etkin bandaj yapılması gibi kontrol edilebilecek faktörler olabileceği gibi hastanın cildinin kalınlığı faktörlere de bağlı olabilir. Cilt kalınlığı artıkça ameliyat sonrası doku şişliğinin geçme süresi bir yıla kadar uzar. Şişlik geçmesi burun kökünden başlar ve burun üzerinde aşağıya doğru ilerler, şişlik ve uyuşukluk en son burun ucunda geçer.
Burun Estetiği Ankara, Ankara Burun Estetiği 2018, Burun Estetiği Ameliyatı, Ankara Burun Estetik Fiyatları, Burun Estetik Ameliyatı Fiyatları Ankara