Meme toparlama (Meme dikleştirme) Ameliyatı Ankara
Meme (ptozisi), sarkması kadınlarda yaşla birlikte, gebelik, emzirme veya kilo kaybını takiben yaygın bir şekilde görülür. Meme yaş, kilo veya hormonal değişikliklerle büyüdükçe, derisi, destekleyici bağları ve süt kanalları gerilir. Bunlar daha sonra hacim azaldığında geri çekilmez. Sonuç olarak, meme pozisyonu göğüs duvarında daha aşağıya kayar, meme biçimi bozulur ve üst kısımlarda dolgunluğu azalır. Meme dikleştirme ameliyatı, meme ucunu memede daha istenen bir pozisyona taşıyarak memenin güzel şeklini ve biçimini geri kazandırmayı amaçlar. Bu, cilt kesileri, meme dokusunun yeniden dağıtım ve tespit , kendi dokusunu değerlendirme veya protezle büyütme gibi farklılıklar gösteren çeşitli yaklaşımlarla gerçekleştirilebilir.
Ameliyat Öncesi Bilgilendirme
Ameliyat öncesi konsültasyon, cerrahın en iyi cerrahi yaklaşımı belirlemede önemli bileşenleri anlamasını sağlar. Sağlıklı diyalogu kolaylaştırmak, yanlış bilgilendirme olasılığını azaltmak ve gerçekçi cerrahi sonuçların tartışılmasını teşvik etmek için meme boyutu ve şekliyle ilgili hastaya özgü endişeleri sormak çok önemlidir.
Öncelikle meme boyutu ve memenin üst kısmının dolgunluğuyla ilgili hasta hedefleri tartışılmalıdır. Önemlisi, hastanın meme şekli veya boyutuyla ilgili endişeleri hakkında bilgi edinmek, en iyi tedavi yolunu daha da belirleyebilir. Hasta hacimden ve üst kutup dolgunluğundan memnunsa, sadece meme dikleştirme ameliyatı yani mastopeksi yeterli olabilir. Hastaya sadece meme dikleştirme ameliyatı ile 1 kup sutyen küçülmesi beklendiğini söylemek önemlidir. Ancak, hasta bunun yerine üst kutup hacminin geri kazanılmasını veya meme boyutunda artış istiyorsa, meme ucu yükselmesinin ve dikey fazlalığın miktarına bağlı olarak meme dikleştirme ameliyatı protezli bir büyütmeyle birleştirilmelidir.
Kimler bu ameliyatı olabilir?
Kapsamlı bir tıbbi ve cerrahi geçmiş alınmalıdır. Odaklanmış bir meme geçmişi, emzirme geçmişi ve isteği, kişisel veya ailesel meme kanseri geçmişi, önceki ameliyatlar, oral kontraseptif kullanımı ve herhangi bir kanama problemi araştırılmalıdır. Sigara içme geçmişi, daha fazla komplikasyon riski taşıdığı için seçim sürecinin önemli bir bileşenidir. Mevcut bilgiler, sigara tiryakilerinin ameliyat edilmesini desteklememektedir. Dahası, aşırı kilo kaybı olan hastada belirli hususlar, beslenme eksiklikleriyle ilişkili olabilecek önceki ameliyatları içerir. Bunlar cerrahi müdahaleden önce ele alınmalıdır. Meme ucu ve çevresindeki deriye giden kan akışının bozulmasıyla ilişkili komplikasyonları önlemek için önceki meme ameliyatları gibi cerrahiler araştırılmalıdır.
Muayene
Fiziksel muayene, göğüsteki meme pozisyonunun değerlendirilmesini, sarkma derecesini, deri ve meme doksunun durumunu, renkli kısmın boyutunu ve herhangi bir asimetrinin değerlendirilmesini içermelidir. İki taraflı ölçümler yapılmalıdır. İşlemin ve anestezinin genel güvenliğini değerlendirmek için genel bir ameliyat öncesi kardiyak ve solunum muayenesi ve kan testleri yapılmalıdır. En önemli konu ise böyle bir estetik işlem öncesi meme dokusu ultrason ve gerekirse mamografi ile kontrol edilmelidir.
Cerrahi Teknikler
Hilal (Crescentic) meme dikleştirme ameliyatı
Hilal meme dikleştirme ameliyatı küçük asimetrileri giderebilir ve küçük ila orta dereceli sarkması olan kişilerde yara izlerini en aza indirmek için kullanılmıştır. Ancak riskler arasında belirgin yara izi ve renkli kısmın ovalleşmesi deformitesi bulunur.
Dairesel (donut) meme dikleştirme ameliyatı
Memenin renkli kısmı geniş değilse ve 2 cm’den fazla yükseltilmesi gerekmiyorsa iyi bir seçenek olabilir. Bu prosedür, renkli kısım çevresindeki yara izini en aza indirmek, meme ucunun hissini korumak hissini korumak ve ameliyat süresini kısaltmak için tasarlanmıştır. Riskler arasında pilelenme, düzleşme, geniş yara izi ve memenin renkli kısmının genişlemesi bulunur.
Dikey (Vertikal) meme dikleştirme ameliyatı
İleri derece de sarkıklığı olan kişiler için iyi bir seçenek olarak tanımlanmıştır, meme ucunun daha fazla hareket etmesine ve memenin konikleşmesi sağlar.
Y-Skar meme dikleştirme ameliyatı,
Memenin renkli kısmının üst tarafında kesiye olan ihtiyacı ortadan kaldırır ancak bunun dışında geleneksel dikey meme dikleştirme ameliyatına benzer bir yaklaşıma sahiptir. Faydası sınırlıdır çünkü hastanın normal meme ucu renkli kısım çapına ve ideal meme ucu pozisyonuna sahip olmasını gerektirir. Ancak, bu özellikleri karşılayan hastalarda, bu teknik minimal iz avantajıyla iyi sonuç verir. Bu teknik, alt kutbun sıkılaşmasıyla sonuçlanır ve minimal meme ucu ayarlaması gerektirir. Bu, aynı anda büyütme ile meme dikleştirme ameliyatı isteyen hastalar için de uygun bir teknik olabilir.
Ters T meme dikleştirme ameliyatı
Ters T tekniği, fazla derinin çıkarılmasına ve meme ucunun yükseltilmesine olanak tanıyan esnek, uyarlanabilir bir tekniktir. Bu teknik, aşırı sarkmış veya düşük deri kalitesine sahip olanlar için idealdir.. Bu teknik, lateral yatay kesiler koltuk altına kadar uzanacak şekilde tasarlanabildiğinden, aşırı kilo kaybı olan hastalarda başarıyla kullanılmıştır..
Protezli Augmentasyon Meme dikleştirme ameliyatı
Genel olarak, augmentasyon meme dikleştirme ameliyatı hacim eksikliği olan ve üst kutup dolgunluğunun artmasını veya genel meme boyutunun artmasını isteyen kişiler için iyi bir seçenektir. Bir protezin eklenmesi, iki karşıt kuvvet oluşturduğu için teknik olarak zordur yani augmentasyon, hacmi ve deriyi genişletirken, meme dikleştirme ameliyatı meme ucunu yeniden konumlandırır ve fazla deriyi çıkarır. İkisi beraber, yaradaki gerginlik artırırlar ve ayrıca meme üzerindeki yerçekimi kuvvetleri artar. Bu, özellikle daha fazla meme ucu hareketi ve daha büyük protezlerde meme ucunda beslenme problemleri oluşturabilir dikkatli olmak gerekir.
Aşırı Kilo Veren kişilerde meme toparlama( dikleştirme) ameliyatı
Aşırı kilo kaybından sonra gelen kişiler meme toparlama ameliyatı için bazı zorluklar içerirler, Bu kişilerin, zayıf cilt elastikiyeti ve ayrı bir meme altı kıvrım sorunlar ve kapsamlı bir tedavi yaklaşımı gerektiren psikolojik kaygı sorunları olabilir. Hastalar genellikle şiddetli sarkma, asimetri, üst kutup hacminin kaybı, meme ucunun orta hatta doğru yer değiştirmesi, yan göğüs duvarı derisi fazlalığı ve gevşek bir meme altı kıvrım ile gelirler. Bir hastanın yeterli hacmi varsa, kendi dokusu toparlanma için kullanılabilir yoksa protezle ek destek sağlanır.
Ameliyat sonrası problemler nasıl azaltılabilir?
Sorunlar meme dokusunun kendisi veya protezle ilgili olabilir. Tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi , bu sorunların oranlarını düşürmenin anahtarı uygun hasta seçimi ve bireyselleştirilmiş riskler, beklentiler ve sonuçlar hakkında doğru kanılar oluşturmaktır. Artan bir komplikasyon oranı ile ilişkili risk faktörleri (obezite ve sigara kullanımı ) hasta ile görüşülmelidir. Mümkünse, eşlik eden hastalıkların iyileştirilmesi ve sigaranın bırakılması cerrahi müdahaleden önce yapılmalıdır.
Sonuç
Uygun sonuçlara ulaşmak, cerrahi sonuçları optimize etmek ve komplikasyonları azaltmak için hasta seçimi çok önemlidir. Ameliyat olacak kişinin komplikasyon riski hakkında mutlaka bilgilendirmesi gerekir. Teknikler, hastanın meme ucu pozisyonun anatomisine, deri fazlalığına ve meme dokusuna göre seçilmelidir.