Masseter Botoksu Ankara
Masseter kasına yapılan botoks enjeksiyonları hem estetik hem de tıbbi amaçlı yapılan bir işlemdir. Masseter kası, çenenin yan tarafında yer alan, çiğnemeyle ilgili dört kastan bir tanesidir. Masseter kası elmacık kemiğinden başlar ve alt çene kemiğinin köşesinde sonlanı. Diğer çiğneme kasları şakak bölgesinde bulunan temporal kas, ve alt çene kemiğinin iç kısmına yerleşmiş olan medial ve lateral pterygoid kaslarıdır
Masseter Botoksunun Kullanım Alanları
Estetik Nedenler:
Çene Hattı İnceltme ve Kare Biçimli Çenenin Oval Hale Getirilmesi: Botoks, masseter kasının boyutunu küçülterek daha ince ve şekilli bir çene hattı oluşturmak için kullanılabilir. Bu özellikle daha V şeklinde bir yüz elde etmek isteyen kişiler arasında popülerdir. Bazı kişilerde masseter kasının hipertrofisi (büyümesi) nedeniyle çene çizgisi belirgindir. Botoks bu görünümü yumuşatmaya yardımcı olabilir. Masseter kasının çok kuvvetli ve aşırı gelişmiş kişilerde yüzde oval değil de kare şeklinde bir geometrik biçim oluşur. Bu da özellikle kadınlara çok daha erkeksi ve aşırı sert bir görünüm verebilir. Masseter botoksu bu sorunları düzeltebilir. Ayrıca masseter botoksu şakaklarda görülen çöküklüklerin ( kum saati deformitesi) tedavisinde gerçekleştirir. Masseter kası az çalışınca ona destek olmak için şakaklarda bulunan temporal kas daha çok çalışır ve hacmi artar. Bu da şakaklarda dolgunluk sağlar.
Tıbbi nedenler:
Diş sıkma: özellikle gece uyurken yapılan diş sıkma uykunun kalitesini bozacağı gibi, diş kırıklarına kadar aşırıya gidebilen diş travması yapabilir.
Bruksizm (Diş Gıcırdatma): Botoks, masseter kasını gevşeterek diş gıcırdatma ve sıkma gibi bruksizm semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
TME (Temporomandibular Eklem) Bozuklukları: TME bozukluğu olan kişiler, çene bölgesindeki kas gerginliğini azaltmak için Botoks kullanımı sayesinde ağrı ve rahatsızlıktan kurtulabilirler. Özellikle alt ve üst çenedeki dişlerin birbiri ile uyumlu kapanmadığı durumlarda ki buna maloklüzyon denilir, TME problemleri sık görülür. Dişlerde bulunan alıcılar beyne devamlı olarak dişlerin uygun kapanmadığını bildirirler. Beyinde ağzın açık kaldığını düşünerek çiğneme kaslarını kasar. Bu olumsuz durum zamanla TME içindeki küçük menüsküsün bağlarının bozulmasına ve hatta kopmasına yol açar. Sonuçta ağız açılıp kapanırken tıkırtı, ağrı ve hatta kilitlenmeler olur.
Prosedür
Enjeksiyon: uygun miktarda Botoks’un doğrudan masseter kasına enjekte edilmesini içerir. Bu ince bir iğneyle yapılır ve genellikle tek noktadan yapılan enjeksiyon yeterli olur. İşlem genellikle 15-30 dakika kadar sürer. Sonuçlar hemen ortaya çıkmaz ve genellikle 1-2 hafta içinde ortaya çıkmaya başlar ve tam etkiler yaklaşık bir ay içinde görünür hale gelir. Masseter Botoksunun etkisi 3-6 ay kadar sürebilmektedir. İstenilen sonucu korumak için düzenli tedavilere ihtiyaç duyulabilir. Çoğu kişi işlemden hemen sonra normal aktivitelerine dönebilir. Bazıları enjeksiyon bölgesinde hafif şişlik, morarma veya rahatsızlık hissedebilir.
Yan Etkiler ve Riskler
Yaygın yan etkiler, enjeksiyon bölgesinde geçici ağrı, şişme, morarma veya hassasiyeti içerebilir. Nadir durumlarda asimetri, çiğneme zorluğu veya yakındaki kaslarda istenmeyen etkiler olabilir. Her tıbbi prosedürde olduğu gibi,çok nadir de olsa alerjik reaksiyon veya enfeksiyon riski vardır.