Jinekomasti, erkeklerde meme dokusunun fizyolojik veya patolojik etkenlerle büyümesidir. Kısaca erkek memesi kadın memesine benzer. Sıklıkla iki taraflıdır ancak bazen tek taraflıda olabilir. Memenin renkli kısmı genişler. Göğüs duvarının erkeksi yapısını bozan meme büyüklüğü olur. Meme altında katlantı olabilir. Memeler aşağı sarkabilir. Bazen de memeler birbirlerinden farklı büyüklüklerde olabilirler.
Jinekomasti erkelerde yeni doğanda, ergenlikte ve yaşlılıkta görülür. Aşırı kilolularda meme bezinin kendisi büyümeden yağ birikimine bağlı meme büyüklüğü görülür bu durum gerçek jinekomasti değildir. Erkeklerde seyrekte olsa meme kanseri ve diğer iyi ve kötü huylu tümörler genellikle tek taraflı meme büyümesine neden olurlar.
Jinekomastinin Nedenleri
İlginç olarak jinekomasti olgularının büyük bir çoğunluğundanbir neden bulunamaz bunlara idiopatik jinekomasti denilir.
Doğal hormonal nedenler
Yeni doğan Jinekomastisi, anneden erkek bebeye geçen östrojen hormonuna bağlıdır. Kısa sürede kendiliğimden geriler.
Ergenlik Jinekomastisi, ergenlikte östrojen ve testosteron hormonları arasındaki geçici dengesizliğin rol oynadığı düşünülmektedir. 10-14 yaşları arasında ortaya çıkar genellikle 1-1,5 yıl içinde geriler.
Yaşlılık Jinekomastisi 50-69 yaşları arasındaki erkeklerde ortaya çıkar bir büyük bir kısmının nedeni yoktur. Her dört erkekten birinde gözlenir. Ancak daha sonra tartışacağımız ilaç, hastalık vs ile de ilgili olabilir.
Patolojik nedenler
Vücutta ortaya çıkan tümörler meme büyümesine yol açabilirler. Testis kanserleri , böbrek üstü bezi kanserleri jinekomasti yapabilirler. Erkelerde beyindeki hipofiz bezi sorunları da meme büyümesine yol açabilirler.
Karaciğer, böbrek , guatr hastalarında jinekomasti görülebilir. Ayrıca iyi beslenmeyen aşırı zayıf kişilerde testosteron miktarı azaldığı için jinekomasti gözlenebilir. Ayrıca lavanta yağı gibi bitkisel ürünler bulunduğu kremler, şampuan ve sabunlar ergenlerde östrojen miktarını artırıp testosteronu azaltabilir. Bazı ilaçlarda jinekomastiye neden olabilir. Prostat hastalıklarında prostatı küçültmek için kullanılan ilaçlar jinekomasti yapabilir. Vücut geliştirme sporu yapanların hekim izni olmaksızın kullandıkları kas yapıcı ve performans artırıcı ilaçlar jinekomasti yapabilir. Psikolojik sakinleştirici, stres alan, uyku veren ilaçlar, antidepresanlar jinekomasti yapabilir.Antibiyotikler ve ülser ilaçları da jinekomastiye yol açabilir. Son olarak kalp ilaçlarını ve kanser ilaçlarını da jinekomasti yapan ilaçlar içerisinde sayabiliriz.
Alkol ve esrar gibi bağımlılık yapıcı keyif maddeleri de jinekomasti yapabilir.