Burun Dolgusu Ankara
Cerrahi olmayan rinoplasti veya sıvı rinoplasti olarak da bilinen burun dolgusu, burnun şeklini değiştirmek, asimetriyi düzeltmek veya konturlarını geliştirmek için dermal dolgu maddelerinin burnun içine enjekte edilmesini içeren estetik bir işlemdir.
Burun dolgusu ile ilgili bazı önemli noktalar şunlardır:
Dolgu Çeşitleri: Burun şekillendirmede en sık kullanılan dolgu maddeleri hyaluronik asit bazlı dolgulardır. Bu dolgu maddeleri güvenlikleri, etkinlikleri ve geri döndürülebilirlikleri nedeniyle seçilir.
İşlem: İşlem genellikle hızlıdır ve yaklaşık 15-30 dakika sürer. Rahatsızlığı en aza indirmek için sıklıkla topikal uyuşturma kremi veya lokal anestezik uygulanır. Daha sonra dolgu maddesi burnun belirli bölgelerine enjekte edilerek istenilen şekil ve kontur elde edilir.
Sonuçlar: Burun dolgusu enjeksiyonlarının sonuçları, minimum kesinti veya hiç kesinti olmadan anında görülebilir. Başlangıçta bir miktar şişlik veya morarma olabilir, ancak bu genellikle birkaç gün içinde azalır.
Süresi: Burun dolgusunun etkileri kalıcı değildir. Kullanılan dolgu maddesinin türüne, kişinin metabolizmasına ve enjekte edilen dolgu miktarına bağlı olarak genellikle 6 ay ile 18 ay arasında kalıcılık gösterir.
Riskler ve Yan Etkiler: Yaygın yan etkiler arasında enjeksiyon bölgesinde kızarıklık, şişme, morarma ve hassasiyet bulunur. Daha ciddi ancak nadir riskler arasında enfeksiyon, dolgu maddelerinin damar içine yanlışlıkla verilmeleri sonucunda damar tıkanıklığı ve o damarın beslediği bölgede çürüme ve dolgu maddesinin yanlışlıkla verildiği damarın içinden hareket ederek beyin, göz gibi önemli organlara gitmesi ve buralarda ciddi sorunlar yaratmasına rastlanmıştır. Estetik olarak incelenirse tüm burun dolguları verilen miktara bağlı olarak burnu büyütürler. Tek başına incelenince güzel görünen dolgu ile şekillendirilmiş ama büyümüş bir burun tüm yüzle beraber incelenince çok da çekici olmaya bilir. Ayrıca tekrarlayan dolgu uygulamaları büyümeyi kalıcı hale getirebilir.
Sonrası bakım: Burun dolgusu yaptırdıktan sonra, çukurlaşmayı önlemek için birkaç gün burun köprüsüne oturan gözlük veya güneş gözlüğü kullanmaktan kaçınmanız önerilir. En az 24 saat boyunca yorucu egzersizden, alkolden ve aşırı güneşe maruz kalmaktan kaçınmak da önerilir.